K1

A K–1 a kick-box egyik szabályrendszere, egy Japánból származó küzdősport, melyet Isii Kazujosi hozott létre különböző harcművészeti ágak, mint a karate, kung-fu, kick-box, taekwon-do, muay thai ötvözéséből. A K–1 nem egy újabb harcművészet, hanem egy összefoglaló szabályrendszer, amelyen belül komoly harcművészeti múlttal rendelkező sportemberek küzdhetnek meg egymással.

Szabályok

A K1-ben a küzdőtér szabályos ökölvívó szorító, a ruházat rövidnadrág, félmeztelen felsőtest, a hölgyeknél a felsőtesten top. A küzdelem célja a mielőbbi leütés, kiütés. Teljes erejű ütésekkel és rúgásokkal támadható a test és a fej, illetve lábsöpréssel a láb, engedélyezett a fogás (klincs) addig, amíg a versenyzők aktívak benne. Engedélyezett továbbá a térdelés lábra, testre, fejre, támadható a láb minden irányból, beleértve a térd ízületet is, valamint engedélyezett a földrevitel is. Amennyiben a mérkőzés végig megy, pontozás alapján születik döntés. A pontozás a bevitt érvényes találatok száma alapján történik.

A K-1 a küzdősportok „királya”, melynek első magyar résztvevője 1995-ben a debreceni profi kick-box világbajnok, Tumbász József volt. Magyar versenyzők 2000 óta vesznek részt rendszeresen hivatalos K-1 versenysorozaton Európában.